Big – Mireille Geus

Standaard

Big

Samenvatting:

Lizzy Bekell is een meisje met niet veel vrienden, ze wordt regelmatig gepest en bovendien kijkt ze graag toe vanaf de zijlijn. Ze is anders en bezoekt een speciale school.

Als Big (Abigail) in haar leven komt lijkt zich een vriendschap te ontwikkelen tussen hun. Big is niet bang uitgevallen. Ze krijgt het voor elkaar om Lizzy voor haar karretje te spannen en laat haar dingen doen die ze eigenlijk niet wil.

Lizzy heeft het moeilijk om dingen onder ogen te zien en kan zich soms moeilijk ‘uitzetten’. Langzaam maar zeker beseft Lizzy dat Big gemeen is tegen haar en dat de band van bloedzusters gevaarlijk is. Hoe kan ze zich verzetten tegen de bazige Big terwijl ze eindelijk die vriendin heeft die ze altijd wilde.

Mijn mening:

De eenvoudige schrijfstijl die Mireille Geus hanteert sluit goed aan bij de doelgroep van 10 tot 12 jarigen. Geen poespas en moeilijke woorden dus.

Een verhaal met een spanningsboog waarin vriendschap, misbruik van die vriendschap, anders zijn en pesten de thema’s zijn die gebruikt worden.

Het boek bestaat uit 18 korte hoofdstukken waardoor je als je wilt het boek makkelijk even opzij kunt leggen.

Ik heb genoten van dit jeugdboek en kan het aanraden voor alle jongens en meiden die tot de doelgroep horen of aan alle volwassenen die graag een goed jeugdboek lezen of voorlezen.

Big werd in 2006 bekroond met de Gouden Griffel. De Gouden Griffel is één van de belangrijkste literatuurprijzen voor Nederlandstalige jeugdliteratuur waaraan een geldprijs is verbonden.

Foto van de boekkaft komt van de website van de uitgever.

Dit is boek 7 van 40 voor mijn ‘Ik lees Nederlands‘ uitdaging van 2015.

Schrijver:

Mireille Geus (1964) studeerde Nederlands aan de lerarenopleiding. Ze schreef toneelstukken voor kinderen en maakte teksten voor Sesamstraat en Kindernet. Tegenwoordig heeft Mireille Geus een kleine praktijk als individuele schrijfcoach. Haar debuut ‘Virenzo en ik’ uit 2003 werd lovend ontvangen en werd bekroond met een Vlag en Wimpel.

Mireille woont met haar man en 2 kinderen in Haarlem.

Titel: Big

Schrijver: Mireille Geus

Uitgever: Lemniscaat

Uitgave: Gebonden

ISBN: 90-5637-736-1

Verschenen: november 2005

Aantal pagina’s: 116

Genre: Jeugdboek 10-12 jaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s