Het geheim van Penumbra’s boekwinkel – Robin Sloan

Standaard

penumbramidden

Samenvatting (volgens achterflap):

Als Clay Jannon zijn baan als webdesigner verliest, wordt hij nachtverkoper in Penumbra’s boekwinkel, die 24 uur per dag open is. Penumbra’s klanten blijken nooit iets te kopen, wel lenen ze enorme, duistere boeken van gevaarlijk hoge planken. Clay concludeert dat de winkel een dekmantel moet zijn voor iets groters en gaat op onderzoek uit. Hij ontdekt dat Penumbra en zijn klanten een oeroud geheim op het spoor zijn. Clay schakelt de hulp van zijn vrienden in, onder wie Kat, een leuk en geniaal meisje dat voor Google werkt. Een reeks fantastische gebeurtenissen volgt, waarbij Oude Kennis en Nieuwe Kennis worden gecombineerd. Geleidelijk wordt het geheim, dat nog stamt uit de begintijd van de boekdrukkunst, ontraadseld.

Mijn mening:

Voor iedere boekliefhebber een boek met aantrekkingskracht alleen al door de kaft. Wie daar niet voor valt is geen echte boek-o-fiel 😉

Een vleugje geschiedenis overgoten met een sausje van moderne technieken maakt het boek voor mij erg aantrekkelijk. De schrijfstijl is vlot en goed toegankelijk, geen oubollig taalgebruik wat niet ter zake doet.

Vanuit de ik vorm geschreven leidt Clay ons door het verhaal heen. Met hier en daar spannende stukken maakt dat het geen saaie zoektocht is. Soms gaat het Clay en zijn vrienden erg voor de wind maar ja, waarom moeilijk doen als het makkelijk kan.

De personages zijn goed beschreven waardoor je je makkelijk inleeft in hun. Mede door de beschrijvingen die ze in de logboeken van de boekwinkel moeten bijhouden krijg je een vrij accuraat beeld van de klanten.

Het boek is opgedeeld in vier delen:

  • De boekwinkel
  • De bibliotheek
  • De toren
  • Epiloog

En ieder afzonderlijk deel is weer opgesplitst in diverse hoofdstukken. De epiloog had wat mij betreft geen toegevoegde waarde en had achterwege kunnen blijven.

De titel omvat waar het omgaat, het geheim van de boekwinkel van Penumbra. Zal het worden blootgelegd? Je leest het in ‘Het geheim van Penumbra’s boekwinkel’

Ondanks dat ik in januari in een heuse leesdip terecht kwam heb ik dit boek met veel plezier gelezen en zou ik het een echte aanrader noemen. Dat het deels afspeelt aan de westkust van Amerika waar ik bijna twee jaar woonde en dus af en toe veel herkenning had in plaatsen en omschrijvingen van mijn oude woonomgeving maakte het extra leuk.

De foto van de boekkaft komt van de website van de uitgever.

Schrijver:

Robin Sloan groeide op in de buurt van Detroit en werkte voor Poynter, Current TV en Twitter, waar hij meestal te maken had met de ‘toekomst van de media’. Hij woont tegenwoordig in San Francisco. Deze roman is zijn debuut en werd meteen een internationale bestseller.

Titel: Het geheim van Penumbra’s boekwinkel

Schrijver: Robin Sloan

Uitgever: Lias

Uitgave: Paperback

ISBN: 9789088030536

Verschenen: juni 2014

Aantal pagina’s: 300

Genre: Roman

Vertaald door: Jacques Meerman

4 suggeties bij “Het geheim van Penumbra’s boekwinkel – Robin Sloan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s