Wit als sneeuw – Salla Simukka

Standaard

 

Wit als sneeuw

Samenvatting:

De zomer voor Lumikki’s eindexamenjaar brengt ze door in Praag, even weg uit Finland, even weg voor de angst die ze nog af en toe voelt na wat haar is overkomen in het voorjaar.

In Praag leert Lumikki Lenka kennen die zegt haar zus te zijn. In korte tijd weet Lenka Lumikki voor zich te winnen en brengen ze samen veel tijd door. Lumikki stelt alles in het werk om er achter te komen hoe het zit met Lenka en hun familieband. De zoektocht naar de waarheid brengt niet alleen haarzelf maar ook Lenka in gevaar. Ze krijgen veel weerstand van de zogenaamde “witte familie” waar Lenka verblijft. De “witte familie” blijkt een gevaarlijke religieuze sekte te zijn.

“Wij geloven in alles wat puur en oorspronkelijk is, zo eenvoudig mogelijk. Hoe minder impulsen een mens heeft, des te dichter bij God hij kan zijn. Daarom hebben wij geen televisies, geen telefoons, geen elektronische apparatuur, geen boeken. We kruiden ons eten niet. Soms branden we wierook, maar dat heeft te maken met het reinigen van de reukzin. We geloven dat de menselijke geest het best is uitgerust om het heilige in ontvangst te nemen, als hij zuiver en wit als sneeuw is.”

Ook in dit deel van de Snow White Trilogie moet Lumikki weer een aantal keer vechten om te overleven. Zou het haar nu ook lukken om keer op keer te ontsnappen? En hoe zit het met de familieband tussen Lenka en Lumikki? Je leest het allemaal zelf in ‘Wit als sneeuw’ .

Mijn mening:

Net als  ‘Rood als bloed’  is de cover ook nu weer een pareltje om te zien. Nu zijn de bladzijden mooi wit aan de zijkant.

Het hele verhaal speelt zich af in zeven dagen tijd. In die zeven dagen maakt Lumikki veel mee. Veel van hetzelfde als in het vorige deel van de trilogie namelijk veel ontsnappen aan achtervolgers en op de vlucht slaan.

Het is een vlot geschreven verhaal in zeer toegankelijke, beeldende, taal. De plaats Praag zal voor hen die er geweest zijn herkenbaar zijn in zijn beschrijvingen.

‘Wit als sneeuw’ is het tweede deel van de Snow White Trilogie en ondanks dat ik dit deel minder spannend vond dan deel 1 ‘Rood als bloed’  heb ik toch genoten van het verhaal. Ik blijf wel met wat vragen zitten op het eind en ik heb het gevoel dat het einde wat rommelig is. Teveel toevalligheden die allemaal bij elkaar komen. Maar ik kan hier niet verder op ingaan vanwege de kans op spoilers en dat wil toch niemand.

Ik hoop dat deel 3 ‘Zwart als ebbenhout’ ook snel beschikbaar is bij mijn plaatselijke bibliotheek want dan ga ik dat snel lezen.

De foto van de kaft komt van de website van de uitgever.

 

Schrijver:

Salla Simukka is geboren in 1981 maar nu al één van de meest bekroonde Finse schrijvers ooit. Salla is vertaler & schrijfster van meerdere jeugdboeken en winnares van verschillende literaire prijzen. Ze ontving oa de Topelius Prize voor beste Finse jeugdboek. Spoorloos en Een andere wereld worden bewerkt tot tv serie. De nieuwe ‘Snow White Triologie’ waar Wit als sneeuw onderdeel van is, wacht eenzelfde toekomst en wordt inmiddels uitgegeven in vele landen.

 

Titel: Wit als sneeuw

Schrijver: Salla Simukka

Uitgever: Clavis

Uitgave: Gebonden

ISBN: 978-9044821444

Verschenen: juni 2014

Aantal pagina’s: 188

Genre: Young Adult

Vertaald door: Sophie Kuiper

5 suggeties bij “Wit als sneeuw – Salla Simukka

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s