Rood als bloed – Salla Simukka

Standaard

Rood als bloed

Samenvatting:

Lumikki Anderssons van 17 jaar is een echte einzelgänger. Ze woont zelfstandig, heeft weinig tot geen vrienden,  sporadisch contact met haar ouders en zit nog op de middelbare school. Op een koude winterdag vindt ze op school een berg briefjes van vijfhonderd euro. Het lijkt erop dat de briefjes allemaal gewassen zijn, ontdaan van hun vuil. Ze hangen te drogen aan een lijn, Lumikki besluit eerst om ze te laten hangen en naar de lessen te gaan. Als ze later terugkeert naar de doka waar ze de briefjes vond zijn ze allemaal weg. Nu is haar nieuwsgierigheid helemaal gewekt, waar is het geld naar toe? Waar komt het überhaupt vandaan ? En waar is het gebleven?

Drie schoolgenoten, Tuukka, Elisa & Kasper, blijken er meer van te weten en al snel gaan ze gezamelijk op onderzoek uit. Lumikki komt terecht in de duistere wereld van drugshandel en internationale criminelen. Uiteindelijk komen ze de waarheid op het spoor en dat leidt tot verschillende levensbedreigende situaties voor voornamelijk Lumikki en Elisa.

Viivo had het niet direct door. Toen sloeg het verbluffende besef bij hem in. Het meisje was niet de dochter van de politieman. Ze was heel iemand anders, die om de een of andere reden hierbij betrokken was geraakt. En hij zou uitzoeken hoe.

Hoe het afloopt met Lumikki en wie het geld echt toebehoort  lees jezelf in ‘Rood als bloed’.

Mijn mening:

Alleen al de buitenkant is een pareltje voor het oog, een prachtig sprekende cover en dan de bladzijden die aan de zijkant rood gekleurd zijn en dan snap je dat de aantrekkingskracht enorm is.

Het verhaal speelt zich af in een korte periode van 6 dagen met een korte epiloog als afsluiter. In totaal 28 hoofdstukken die niet te lang zijn maar gewoon goed behapbaar.

‘Rood als bloed’ is een vlot geschreven verhaal met weinig tot geen moeilijke woorden. Wellicht dat de namen van de personages wat lastig zijn maar ja het speelt zich af in Finland en daar heten maar weinig mensen Jan, Piet of Anouk  😉

Er zit een mooie lichte spanning in het verhaal, niet nagelbijtend spannend maar wel genoeg voor mij om door te willen lezen.

De personages van Lumikki en Elisa zijn goed uitgebeeld en geven een compleet beeld van de pubermeiden.

Wist je trouwens dat Lumikki de finse naam van Sneeuwwitje is? En al lezende kom je erachter wat dit voor betekenis heeft in het verhaal.

‘Rood als bloed’ is het eerste deel van de SnowWhite Trilogie en ik kijk uit naar deel 2 en 3.

De foto van de kaft komt van de website van de uitgever.

Schrijver:

Salla Simukka is geboren in 1981 maar nu al één van de meest bekroonde Finse schrijvers ooit. Salla is vertaler & schrijfster van meerdere jeugdboeken en winnares van verschillende literaire prijzen. Ze ontving oa de Topelius Prize voor beste Finse jeugdboek. Spoorloos en Een andere wereld worden bewerkt tot tv serie. De nieuwe ‘Snow White Triologie’ waar Rood als bloed onderdeel van is, wacht eenzelfde toekomst en wordt inmiddels al uitgegeven in 48 landen.

Titel: Rood als bloed

Schrijver: Salla Simukka

Uitgever: Clavis

Uitgave: Gebonden

ISBN: 978-9044821277

Verschenen: april 2014

Aantal pagina’s: 204

Genre: Young Adult

Vertaald door: Sophie Kuiper

3 suggeties bij “Rood als bloed – Salla Simukka

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s