December is Sprookjesmaand

Standaard

 

Sprookjesstapel

De maand december is door Mathilde van Ik vind lezen leuk uitgeroepen tot sprookjesmaand. Nog twee dagen te gaan en dan is deze maand, sterker nog het hele jaar voorbij. Dus de hoogste tijd om nog snel een overzicht te plaatsen van de sprookjesboeken die zich in mijn boekenkast bevinden.

Wat is een sprookje eigenlijk?  Wikipedia zegt het volgende:

Een sprookje is in oorsprong een mondeling overgeleverd volksverhaal dat gebruikmaakt van magie en fantasie. Het begint vaak met de woorden “Er was eens…” en speelt zich typisch af op een onbepaalde plaats in een onbepaald verleden. Sprookjes behoren tot een oude traditie en bevatten vaak een les of diepere wijsheid. Sprookjes komen over de hele wereld voor met vergelijkbare elementen. Het woord sprookje is afgeleid van het middeleeuwse ‘sproke’, dat verhaal of vertelling betekent.

 

Wat staat er zoal in mijn boekenkast…

20141229_100137 Een klassiek sprookje van Hans Christian Andersen in een modern jasje.

De keizer is op zoek naar nieuwe kleren en wordt hierbij geholpen door een stel kledingmakers die aparte kleding maakt.

Deze Nederlandse uitgave kwam mede tot stand in samenwerking met Lemniscaat Rotterdam.

ISBN: 90 5000 100 9  –  Vassallucci Amsterdam 1998

 

 

Zeemeerminnen, zeeschuimers en schuimkoppenVoor dit boek putten Maria van Donkelaar en Martine van Rooijen uit bekende en minder bekende sprookjes en volksverhalen uit allerlei culturen en delen van de wereld.

Sandra Klaassen verzorgde de illustraties door het gehele boek.

ISBN: 90 5637 457 5   Uitgeverij Lemniscaat 2002

 

 

 

spiegeltjeSprookjes zitten vol geheimzinnige, onverklaarbare en soms volstrekt onlogische dingen. Om de sprookjes geschikt te maken voor het voorlezen aan jonge kinderen zijn ze in eenvoudige woorden verteld, en waar nodig zijn de langere sprookjes ingekort.

In dit boek worden verschillende sprookjes van zowel Andersen, Grimm als Charles Perrault bijeengebracht. Het taalgebruik en de illustraties zijn afgestemd op kinderen van 3 tot 7 jaar.

Illustraties zijn afkomstig van Sandra Klaassen.

ISBN: 90 5637 044 8   Uitgeverij Lemniscaat 1996

 

GrootmoederNog een bundel met Klassieke sprookjes , maar dit keer opnieuw verteld voor jonge kinderen door Jacques Vriens.

In sprookjes wordt alles al verteld wat later in andere verhalen én in je eigen levensverhaal terugkomt. Liefde en jaloezie, blijdschap en verdriet, geboorte en dood, vriendschap en eenzaamheid. Kinderen vanaf een jaar of vier zijn dol op sprookjes, maar wie een van de klassieken gaat voorlezen, merkt algauw dat de taal voor kleuters vaak nog te moeilijk is. Jacques brengt de bekende verhalen met al hun spanning, betovering en humor opnieuw tot leven.

Illustraties van o.a. Philip Hopman, Thé Tjong Khing, Klaas Verplancke en Alex de Wolf.

ISBN: 90 269 8804 4  Uitgeverij Van Holkema & Warendorf 1996

 

Het rode kippetjeTot slot nog een bundel met zes dierenverhalen die aangeprezen worden als sprookje/fabel en die geschikt is voor de wat jongere kinderen. Het rode kippetje is gebaseerd op een Amerikaanse volksvertelling.

Een rood kippetje dat in haar eentje moet zaaien, wieden en oogsten omdat niemand haar wil helpen, en dus ook het brood alleen opeet.

Max Velthuijs is zowel de auteur als de illustrator van dit boek.

ISBN: 90 258 4844 3  Uitgeverij Leopold  1995

 

 

Ik vond het leuk om de boeken weer eens door mijn handen te laten gaan. Bij sommige boeken wat langer blijven hangen en meerdere sprookjes weer opnieuw gelezen. Omdat het hier veelal om bundels gaat zijn ze minder geschikt om uitgebreid te recenseren.

Eén van mijn doelen met mijn boekenblog is om anderen leestips te geven en ze aan te zetten tot lezen of om voor te lezen aan anderen. Ik denk dat deze blogpost daar aan bijdraagt.

2 suggeties bij “December is Sprookjesmaand

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s