De mooie voedselmachine – Giulia Enders

Standaard

De mooie voedselmachine

Samenvatting:

Het boek begint met een voorwoord waarin Giulia haar doel van dit boek uitlegt: ze wil kennis concreter maken en tegelijkertijd bekendmaken wat wetenschappers in hun publicaties schrijven of achter de deuren van congrescentra vertellen, terwijl veel mensen op zoek zijn naar antwoorden. Daarna is het boek opgedeeld in drie delen, die alle drie weer uit een aantal hoofdstukken bestaan. Een dankwoord en een uitgebreide lijst met bronnen maken het boek compleet.

Deel een gaat over De charme van je darmen en gaat oa over de samenstelling van het darmkanaal, allergieën en intoleranties en een kort verhaal over poep. Wist jij bijvoorbeeld dat er zeven types poep bestaan? En dat je het beste in hurkzit kunt poepen? Dus die wc’s in Frankrijk zijn zo gek nog niet 😉

Deel twee gaat over Het zenuwstelsel van de darm en daarin komt oa de transportroute aan bod via je ogen, neus, mond, keelholte, slokdarm, maag, dunne darm tot het einddoel de dikke darm bereikt is. En de beïnvloeding van de darmen op onze hersenen wordt hierin uitgelegd. We knorren niet omdat we honger hebben, maar omdat er tussen de verteringsprocessen door eindelijk tijd is om schoon te maken!

Deel drie gaat over De wereld van de micro-organismen en gaat oa over de ontwikkeling van de darmflora en de rol van de darmflora. Hygiëne en goede bacteriën worden ook besproken.

Mijn mening:

Het boek is duidelijk en met humor geschreven. Door de vlotte schrijfstijl is het goed toegankelijk,  makkelijk begrijpbaar en informatief voor een ieder die wat meer wil weten over de spijsvertering.

De vele grappige illustraties verzorgt door Giulia’s zus Jill maken het geheel compleet.

Ik heb dit boek met plezier gelezen en er zeker iets van geleerd. En de volgende keer dat ik een windje moet laten zal ik het niet krampachtig proberen op te houden als ik thuis ben maar hem lekker laten waaien 🙂

Hier nog een klein filmpje van het optreden van Giulia in RTLLateNight waar ze vol enthousiasme met Humberto praat

Schrijver:

Giulia Enders (1990) heeft haar studie geneeskunde bijna afgerond. In Duitsland is haar boek een hit en ze trad er op in vele spraakmakende talkshows.

Titel: De mooie voedselmachine

Schrijver: Giulia Enders

Uitgever: Luitingh-Sijthoff

Uitgave: Paperback

ISBN: 9 789024 565863

Verschenen: oktober 2014

Aantal Pagina’s: 252

Genre: Non-Fictie

Vertaling: Jolanda te Lindert

10 suggeties bij “De mooie voedselmachine – Giulia Enders

  1. jannietr

    Ik heb het voor mijn man gekocht, die vaak “ruzie” heeft met zijn darmen. Hij is er ook heel enthousiast over : veel wordt verklaarbaar en soms lijkt een oplossing in zicht! Geen wonder dat het een hit is en je hebt het goed beschreven.

  2. Sandraschrijftenleest

    Hoe kwam ik er toch bij dat ik dacht dat dit een kookboek was, huh?? Dit klinkt erg interessant Christina, ik zet het op mijn lijstje!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s