Van familie moet je het hebben en kun je het krijgen ook! – Nanda Roep

Standaard

 

Omslag_familie_web_hoogte250

Samenvatting:

We maken kennis met 40-something Bianca de Groot die haar levensverhaal schrijft aan haar tienerdochter Anouk.

“Een familie is als een ketting, zal ik maar zeggen. Elke generatie vormt een nieuwe kraal en elke oude geeft een beetje af op de nieuwe die erbij wordt geschoven. Hopelijk wordt het een prachtige mengkleur maar soms is het resultaat niks meer dan ordinaire viezigheid.”

We leven mee met alle ups en downs die Bianca meemaakt. De onvoorwaardelijke steun die je verwacht van je eigen familie is niet vanzelfsprekend voor Bianca. De komst van Anouk brengt hierin geen verandering, sterker nog de afstand lijkt groter te worden.

Bianca is namelijk niet getrouwd met de vader van Anouk, heeft haar studie niet afgemaakt, geen baan en een oudere zus waarmee ze strijden moet om de liefde van haar ouders te winnen. De steun die ze niet bij eigen familie krijgt lijkt wel te komen van de schoonfamilie, wat dan weer voor wrijving zorgt bij haar eigen familie…

Op een zeker moment besluit Bianca dat ze keuzes moet maken voor haar eigen geluk en welbevinden en dat daar consequenties aan vastzitten beseft ze wel maar deze zijn nog niet te overzien. Hoe deze keuzes tot stand zijn gekomen en hoe ze uitpakken lees je Van je familie moet je het hebben en kun je het krijgen ook!

Een roman over de loop van het leven, de liefde, de invloed van familiebanden en het belang van eigen verantwoordelijkheid.

Mijn mening:

Een goed toegankelijk vlot geschreven roman, geen moeilijke woorden en zinnen. We lezen vanuit Bianca’s oogpunt en maken haar levensverhaal mee door middel van verschillende hoofdstukken die allemaal zijn aangeduid in leeftijd. Er is geen chronologische volgorde, het ene moment lezen we over 40-something daarna is ze 24 en het volgende moment zijn we bij -16 of 8 jarige leeftijd. Desondanks leest het gewoon lekker weg.

De herkenbaarheid zal sommigen beangstigen en anderen halen hun schouders op en beseffen dat keuzes nou eenmaal consequenties hebben. De herkenbaarheid zit hem bij mij vooral in het tijdsbeeld. Ik zit nu in dezelfde leeftijd als Bianca, mijn oudste zoon zal ongeveer dezelfde leeftijd hebben als Anouk. Ik was ook zwanger bij 24-jarige leeftijd en net 25 toen hij geboren werd.

In het boek wordt eerst nog gesproken over een telefoon met kruldraad want er waren toen nog geen mobieltjes, er werd nog over Koninginnedag gesproken en nog niet over Koningsdag. De elpees komen ter sprake, die gelukkig anno 2014 weer helemaal hot zijn. Er is sprake van digiborden op de basisschool etc. De actualiteiten, de Bekende Nederlanders die genoemd worden, alles klopt gewoon.

Mijn eigen motto: Vrienden kies jezelf en familie daar heb je geen keus in, komt aardig overeen met de strekking van dit verhaal. En je bent uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt. Als dan blijkt dat je de verkeerde keus hebt gemaakt kun je altijd proberen dit te herstellen maar daar moet je wel wat voor doen en de ander moet daar zeker ook voor openstaan.

Ik heb heerlijk genoten van mijn kennismaking met Nanda als romanschrijver en ik ben er zeker van dat ik nog vaker iets van haar ga lezen.

Schrijver:

Nanda Roep (september 1971) werd in Utrecht geboren. Studeerde aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ze debuteerde in 1996 met het kinderboek Mevrouw Triktrak in de wolken.

Nanda Roep is oud-journaliste (Viva, Trouw), schrijft kinderboeken en romans voor volwassenen en sinds 2010 eigenaar van een heuse uitgeverij. Van familie moet je het hebben en kun je het krijgen ook! is haar derde roman.

Ze is getrouwd en moeder van twee kinderen.

Van familie moet je het hebben en kun je het krijgen ook!  kwam in mijn bezit door deelname aan de Not Just Any Book Club. Nogmaals dank aan uitgeverij Nanda en Not Just Any Book voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar. Het verkrijgen van dit recensie-exemplaar heeft geen invloed op mijn eindoordeel gehad.

Titel: Van familie moet je het hebben en kun je het krijgen ook!

Schrijver: Nanda Roep

Uitgever: Nanda

Uitgave: Paperback

ISBN: 978-94-909-8300-0

Verschenen: november 2014

Aantal pagina’s: 214

Genre: Roman

7 suggeties bij “Van familie moet je het hebben en kun je het krijgen ook! – Nanda Roep

  1. mmm ik kom thuis van een familieweekend en bedacht al dat het inderdaad een thema is waar je een heel boek mee kunt vullen, ben dus wel nieuwsgierig hoe Nanda Roep het heeft gedaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s