Het ruisen van de wereld – Deniz Kuypers

Standaard

Het ruisen van de wereld

 

Samenvatting:

Moss woont als 39-jarige alleenstaande man, na een mislukt huwelijk van 11 jaar, in Sycamore. Op een dag in november gaat hij op pad om naar de begrafenis van zijn oud leraar literatuur Coleman Kane te gaan in Merton, zo’n twee uur rijden van zijn woonplaats. Op de begrafenis komt hij Dani tegen, zijn jeugdliefde.  In eerste instantie kan Moss niet helemaal thuisbrengen waar hij haar van kent. Ze lijkt in het niets meer op de mooie jonge vrouw van vroeger, het was net alsof de werkelijkheid bedrog leek, een nachtmerrie veroorzaakt door zijn pillen.  Ze praten wat maar gaan ieder hun eigen weg. Op het moment dat Moss aanstalten maakt om op tijd naar huis te gaan blijkt het buiten te sneeuwen en wel zo heftig dat het onverantwoordelijk is om de reis naar huis aan te gaan. Moss besluit een motelkamer te zoeken.

 

Moss hoorde het zachte brommen van de frisdrankautomaat en de tl-buis boven zijn hoofd en de televisie achter de receptionist. Zelfs zesduizend voet hoog in de Sierra Nevada ontbrak het aan echte stilte.

 

Later gaat hij eten in een diner en daar komt hij ‘toevallig’ Dani weer tegen. Ze besluiten een tafeltje te delen en zo raken ze wederom aan de praat. Ze vertellen elkaar hun levensverhaal vanaf het moment dat ze uit elkaar zijn gegaan en ze halen herinneringen op aan de tijd die zij samen deelden.

 

‘Het verleden is drijfzand. Zodra ik mezelf toesta daaraan te denken, zak ik steeds verder weg. Ik kan mijn gedachten niet tegenhouden. Ik slik pillen die een soort dam moeten vormen…’

 

Dani blijft op de motelkamer bij Moss slapen. Vroeg in de morgen vertrekt Moss stilletjes, niet naar huis maar hij besluit dieper de bergen in te gaan en op zoek te gaan naar de hut van Coleman. Hij is echter helemaal niet gekleed op het winterse weer en uiteindelijk is het Dani die hem verkleumd van de kou vindt.

 

Mijn mening:

Het boek is onderverdeeld in drie delen:

  • deel 1: de laatste verdwijning
  • deel 2: een nieuw leven
  • deel 3: de tijdreizigers

En deze delen bestaan weer uit ongenummerde hoofdstukken.

Het verhaal speelt zich af in een tijdspanne van 24 tot 36 uur en wordt in heldere, beeldende taal geschreven. Als een echte verteller schrijft Deniz het verhaal van Moss en zijn jeugdliefde Dani. De depressie en de rusteloosheid die Moss doorstaat staat beschreven alsof je er zelf midden in zit. Je voelt op sommige momenten de angst en op andere momenten ervaar je de helderheid van geest juist weer.

De titel van het boek spreekt voor zich na het lezen van het boek. Laat je niet afleiden door vragen waarop je geen antwoord hebt.Ondanks wat boeken je proberen wijs te maken, wordt een leven niet geleefd in grote lijnen, maar in details. We laten ons allemaal te veel afleiden door de ruis om ons heen…

Kun je na zoveel jaar doen alsof er niets veranderd is en gewoon op de oude voet verder met elkaar? Of is het beter geen oude herinneringen op te rakelen?

Ik heb genoten van Het ruisen van de wereld en kan niets anders dan jullie aan te raden het zelf te gaan lezen om er zo achter te komen wat Moss bezig houdt en wat er tussen hem en Dani afspeelde voordat hun wegen scheidde. En je komt te weten wat voor Moss de enige vorm van tijdreizen is die het universum toelaat. Want net als het debuut van Deniz is Het ruisen van de wereld een pareltje dat zonder enige twijfel kan worden toegevoegd aan de Nederlandse literatuur.

 

Hierbij wil ik uitgeverij ambo/anthos bedanken voor het proefexemplaar wat ze mij ter beschikking stelden voor deze recensie.

 

Schrijver:

Deniz Kuypers (1981) studeerde Engelse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en woont sinds 2002 in San Francisco. In 2013 verschijn het debuut Dagen zonder Dulci. Deniz werkt o.a als vertaler, leraar en journalist. Hij schrijft al jaren korte verhalen en regelmatig voor de NRC. Tevens heeft Deniz twee muziekalbums uit onder de naam Birdheart.

 

Titel: Het ruisen van de wereld

Schrijver: Deniz Kuypers

Uitgever: ambo|anthos

Uitgave: Paperback

ISBN: 978 90 414 22552

Verschijnt: 6 november 2014

Aantal pagina’s: 204

Genre: Roman

 

Een suggestie over “Het ruisen van de wereld – Deniz Kuypers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s