Memento Mori – Jolka

Standaard

MementoMori

Samenvatting:  (Volgens achterflap)

Als beschermde getuige in de zaak Holleeder

mocht Bram Zeegers een nieuwe identiteit

aannemen. Hij twijfelde, en weigerde.

Of niet?

In de nacht van 8 op 9 oktober 2007 overleed ex-advocaat Bram Zeegers onder verdachte omstandigheden in zijn woning aan de Lairessestraat in Amsterdam. Omdat hij een week voor zijn dood had getuigd tegen Willem Holleeder en bovendien bevriend was met de in 2004 geliquideerde vastgoedmagnaat Willem Endstra, werd er al snel over een verband gespeculeerd. Onderzoek door de Amsterdamse politie en het Nederlands Forensisch Instituut in Den Haag leidde tot de conclusie dat Zeegers was overleden aan een overdosis MDMA in combinatie met alcohol. De politie en het NFI concludeerden dat het hier een tragisch ongeluk betrof.

Mijn mening:

Het boek bestaat uit een woord vooraf door Jacob Slavenburg, een proloog, 14 hoofdstukken en een epiloog om mee af te sluiten. De geschreven taal is goed toegankelijk en vlot geschreven. Geen moeilijke zinnen, geen opsmuk.

Memento Mori is een Latijnse zin die tradioneel wordt vertaald als Gedenk te sterven of Denk eraan te (moeten) sterven.  (bron: Wikipedia)

Geschreven in wisselend perspectief, maar opvallend genoeg voor mij is dat alles in de maand oktober afspeelt of het nou in 1997 begint op het moment dat Mark en Hannah elkaar leren kennen of aan het eind in 2007 waar Mark overleden is, alles speelt zich af in de maand oktober.  Wat ik zelf fijn vond is dat de verschillende lettertypes gebruikt werden voor de verschillende jaren. Alles wat zich voor 2007 had afgespeeld had een groter lettertype dan het jaar 2007. Zo had ik een kleine leidraad.

In de tijdspannen van 10 jaar speelt zich veel af tussen Mark en Hannah, hun relatie heeft zijn ups en downs net als in bijna alle relaties wel voorkomt. De grootste up is denk ik het moment in 2007 waarop Mark zijn Hannah na 10 jaar ten huwelijk vraagt. De grootste down is naast het jaar 2005 dat ze uit elkaar zijn geweest natuurlijk zijn overlijden in 2007.

Daarnaast is Mark getuige van de liquidatie van zijn vriend Evert Woudstra en legt hiervoor een belastende verklaring af tegen Hagendoorn (topcrimineel in de onderwereld). Daarna beginnen de bedreigingen aan Mark zijn adres. En deze gaan zover dat niet alleen zijn leven maar ook dat van Hannah en zijn 3 kinderen uit een eerder huwelijk gevaar lopen. Mark krijgt het aanbod om in een zogenaamd getuigenbeschermingsprogramma te stappen maar hij twijfelt en weigert, of toch niet?

Naast het steeds terugkerende thema liefde en vertrouwen was daar ook telkens de (be-)dreiging en de moorden.

De personages zijn allemaal goed uitgewerkt en zijn redelijk eenvoudig terug te leiden naar de personen in de “echte wereld”. Wat soms ook wel eens verwarring oprakelt onder het lezen want hoe zat het nu ook al weer? Wie is wie ook alweer? Maar al snel leest het gewoon als een goed verhaal. Een thriller waarin alle eindjes aan elkaar geknoopt worden en tot een zinderende finale komen.

Een echte pageturner die ik iedereen wil aanraden om te lezen. Het zet je aan het denken nadat je het uit hebt want wat als het nu allemaal….

Ik las dit boek in het kader van #CSOktober die ik samen met Sandra van Sandra schrijft en leest organiseer. Je kunt hier lezen wat zij over Memento Mori heeft geschreven.

Ik wil uitgeverij Letterrijn bedanken voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

Schrijver:

Jolka (1967) is naast schrijver ook redacteur. Ze schreef diverse verhalen en leeft met het motto: ‘Een dag niet geschreven, een dag niet geleefd’.  Jolka woont in Hallum (Friesland)

Deze zaak hield in die tijd de media wekenlang bezig en ook Jolka kon het verhaal niet meer uit haar hoofd zetten. Ze volgde alle berichtgeving over de zaak op de voet. Uiteindelijk begon ze de zaak te reconstrueren en ging feiten opzoeken. En dat alles leidde tot dit mooie boek: Memento Mori

Titel: Memento Mori

Schrijver: Jolka

Uitgever: Letterrijn

Uitgave: Paperback

ISBN: 9789081954341

Verschenen: 18 oktober 2014

Aantal Pagina’s: 225

Genre: Literaire Thriller

10 suggeties bij “Memento Mori – Jolka

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s