Not That Kind of Girl – Lena Dunham

Standaard

Not That Kind of Girl

Samenvatting: (volgens achterflap)

In dit zeer persoonlijke boek bewijst Lena Dunham dat ze een van de meest authentieke jonge Amerikaanse auteurs van dit moment is. Dunham beschrijft verliefdheden, eenzaamheid, hoe het is om vijf kilo te zwaar zijn terwijl je alleen maar gezonde dingen eet, vriendschappen met geweldige vrouwen, verbroken relaties met foute vriendjes, ware liefde, en bovenal: hoeveel moed het vergt om te geloven dat jouw verhaal het waard is om te vertellen.

In ‘Ontmaagd mij (Nee, echt, ga je gang)’ doet ze verslag van haar eerste keer; die niet helemaal aan haar verwachtingen voldeed; in ‘Foute jongens’ onderzoekt ze waarom ze zich zo lang aangetrokken heeft gevoeld tot klootzakken; in ‘Is dit wel echt?’ is een prachtige bespiegeling over haar obsessie met de dood, en in ‘Ik heb niet met ze geneukt, maar ze schreeuwden tegen me’ verheugt Dunham zich op de nietsontziende en allesonthullende memoires die ze zal schrijven als ze tachtig is en het haar niets meer kan schelen hoe de wereld over haar denkt.

Not That Kind of Girl is een rauwe, ontroerende reeks berichten van het front van de strijd die volwassen worden heet.

 

Mijn mening:

Het boek is verdeeld in een inleidend stuk met daarna vijf delen:

  • Liefde en seks
  • Lichaam
  • Vriendschap
  • Werk
  • Het grote geheel

Deze afzonderlijke delen zijn weer onderverdeeld in een aantal hoofdstukken, de een lang(dradig) en de ander kort (maar krachtig).  Het is een vlot geschreven makkelijk toegankelijk boek maar ik kan me niet (meer) spiegelen aan Lena. Haar leven is zo verschillend met dat van mij dat ik het allemaal maar over the top vindt. Natuurlijk heb ik ook mijn struggles gehad met de weg naar volwassen worden maar wat Lena beschrijft is too much. Ik geloof dat ik niet meer in de doelgroep hoor die zij wil aanspreken met dit boek.

Het boek bevat grappige illustraties, door Joana Avillez,  die het boek zeker opvrolijken voor mij. En vooral ook de lijstjes die in het boek staan zijn een leuke toevoeging.

Ik denk dat het bij Not That Kind of Girl neerkomt op ‘either you love it or you hate it’ en ik ben bang dat ik dan meer hoor bij het ‘hate’ groepje, sorry.

Wellicht had ik er anders over gedacht als ik ooit al eens naar de HBO-serie Girls had gekeken maar dat heb ik dus niet.

Hoe het dan komt dat ik dit boek gelezen heb hoor ik je denken, nou ik kreeg het door uitgever Meulenhoff als recensie-exemplaar aangeboden en de kaft sprak mij aan en mede door de enthousiaste aanbevelingen op internet was ik nieuwsgierig geworden. Spijt? Nee zeker niet want de schrijfstijl van Lena beviel me wel dus ik kijk uit naar een nieuw boek van haar hand maar dan hoop ik op een goede roman of zo.

Ik wil hierbij uitgeverij Meulenhoff nogmaals danken voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

 

Schrijver:

Lena Dunham (1986) is filmmaker en actrice. Ze studeerde creatief schrijven. Haar eerste art-house film was Tiny Furniture uit 2010. Daarna op slag wereldberoemd als bedenker, producer en hoofdrolspeler van de HBO-serie Girls, waarvoor ze in 2012 maar liefst vier Emmy-nominaties kreeg.

 

Titel: Not That Kind of Girl

Schrijver: Lena Dunham

Uitgever: Meulenhoff

Uitgave: Paperback

ISBN: 978-90-290-9041-4

Verschenen: 30 september 2014

Aantal Pagina’s: 303

Genre: Non-Fictie

Vertaling: Maaike Bijnsdorp en Lucie Schaap

 

 

7 suggeties bij “Not That Kind of Girl – Lena Dunham

  1. Wat grappig om te lezen en ik begrijp het helemaal. Als je nu de serie zou kijken, dan weet je precies waar ze haar inspiratie voor de serie vandaan heeft ;). Net zo over de top en absurdistisch.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s