Het Hout – Jeroen Brouwers

Standaard

Het Hout

 

Samenvatting:

Eldert Haman is leraar Duits in het jongenspensionaat Sint Jozef ter Engelen in Blijderhagen, diep in Limburg op de Duitse grens. Hij mag om kosten te besparen zijn intrek nemen in het gastenverblijf en kan na ‘schooltijd’ en in vrije weekenden op zijn fiets nog steeds deelnemen aan het leven buiten de muren van het klooster. Als later het gastenverblijf aan verbouwing onderhevig wordt rest hem de keus om buiten de poorten woonruimte te zoeken of zijn intrek te nemen in de orde. Hij kiest voor de laatste optie en legt een gelofte af, leven in het teken van armoede, gehoorzaamheid en kuisheid. Tevens moet hij afstand doen van zijn identiteit, vanaf dan gaat Eldert als broeder Bonaventura door het leven. Na zijn indiensttreding verliest hij langzamerhand het contact met de buitenwereld en ook alles wat daar bij hoort. Geen salaris meer (want niet nodig omdat hij kost en inwoning heeft), geen beschikking meer over zijn fiets, eigenlijk moet hij alles inleveren wat hem herinneringen geeft aan zijn leven van hiervoor.

Overal is buitenwereld. Ik zit hier. In het donker. In de dwangbuis van Franciscus die mijn huid raspt.

Broeder Bonaventura heeft al snel door dat er dingen in het klooster gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen. “Al wilde ik het niet zien, ik zag het en wist het voorgoed”. De jonge leerlingen worden onderworpen aan allerlei tuchtigingen die variëren van een afranseling met de strijkstok, schelden, vernederen en seksueel misbruik. Doordat broeder Bonaventura zich niet houdt aan de regels en te vertrouwd omgaat met de jongelingen, ze aanspreekt met hun voornaam bv en ze in bescherming neemt, kost hem dat zijn baan als leraar Duits. Hij wordt gedegradeerd tot kloosterfactotum  en kostschoolsurveillant.

Als Bonaventura op een gegeven moment zoveel kiespijn heeft en hij in de ‘buitenwereld’ naar de tandarts moet mag hij met hoge uitzondering naar een katholieke tandarts in de stad. Daar ontmoet hij Patricia en samen vallen ze ten prooi aan de zonde met de x. Na terugkomst in het klooster wacht Bonaventura een 10 daagse recollectie in Germisch. Bonaventura komt tot bezinning in die 10 dagen en op de dag van het bezoek van de bisschop neemt hij een besluit, met dank aan Patricia die zijn drijvende plank bleek te zijn die hem terug bij zijn positieven sloeg.

 

Mijn mening:

Het Hout en ik zijn geen grote vrienden geweest, mede door het moeilijke taalgebruik was het geen vlot leesbaar verhaal. De moeilijkheid voor mij lag in de woorden die ik niet ken zoals bv onomatopeeën, factotum en menig ander woord. Soms lijkt het Limburgs, dan weer Duits en zelfs Latijns komt ook voor. Geef mij maar ABN dan snap ik het gewoon 🙂

Het Hout is verdeeld in 3 delen, deze zijn allemaal weer onderverdeeld in ongenummerde hoofdstukken, sommige lang van stof anderen slechts enkele bladzijden.

Wel is het beeldend geschreven, die scenes van zondigende broeders die friemelen tot er ‘vet’ komt, de afranselingen met het hout (strijkstok), het misbruik van Mansuetus en Bulletje maar ook het bezoek aan de tandarts komen op je netvlies zonder dat je het tegen kunt houden.

Het Hout is de eerste Nederlandse roman over jeugdmisbruik in de katholieke kerk. Het geeft een indringend beeld van de misdaden en de hypocrisie in de roomse kerk, die heden nog de verontwaardiging en frustratie oproepen van wie er het slachtoffer van zijn geweest.

Het Hout refereert voor mij aan de houten strijkstok waar de afranselingen mee plaats vinden maar later in het verhaal wordt er gesproken over de drijvende plank (=hout) die Bonaventura terug bij zijn positieven sloeg. Zijn drijvende plank was Patricia.

Ik kan mij niet herinneren dat ik in mijn volwassen leven eerder werk van Jeroen Brouwers heb gelezen en denk ook niet dat er een vervolg komt op onze kennismaking.

Dit exemplaar van Het Hout kwam in mijn bezit door een winactie op Facebook bij Plantage Boekhandel.

 

Schrijver:

Jeroen Brouwers (april 1940) debuteert in 1964 met de verhalenbundel Het mes op de keel. Brouwers heeft diverse prijzen gewonnen in literatuurland. Bij het grote publiek wordt hij bekend met Bezonken Rood (1981) waarin hij de toestanden in het jappenkamp beschrijft.

 

Titel: Het Hout

Schrijver: Jeroen Brouwers

Uitgever: Atlas Contact

Uitgave: paperback

ISBN: 978 90 254 42255

Verschenen: oktober 2014

Aantal pagina’s: 283

Genre: Roman

 

 

5 suggeties bij “Het Hout – Jeroen Brouwers

 1. Charlie

  Ik stuitte op deze recensie door een boekverslag dat ik moest doen voor school. De eerste alinea van het “mijn mening” gedeelte verbaasde mij een beetje. Moeilijk taalgebruik was zeker gebruikt in dit boek, maar hoe u het beschrijft doet me een beetje pijn. Vooral wanneer u zegt “woorden die ik niet ken”, om een boek te begrijpen heeft u zeker niet ieder woord te kennen en als het wel nodig is, bestaan er nog woordenboeken. Onomatopee is, in mijn ogen, een fijn woord om te kennen. Ik hoop dan ook dat u de betekenis van dit woord heeft opgezocht.
  Het kwam ook een beetje verwaand over. “Ik ken de betekenis van dit woord niet, gebruik het dan ook niet.” Een taak van boeken is om u nieuwe woorden aan te leren, toch? ”
  U sluitte de alinea af met ” Geef mij maar ABN dan snap ik het gewoon🙂”, terwijl u in de vorige zin LatijnS zei.. pijnlijk.

  • Beste Charlie,
   Een boek te moeten lezen met een woordenboek erbij ervaar ik niet als prettig, maar de betekenis van een woord dat ik niet ken zoek ik dan ook zeker op. Desalniettemin ben ik van mening dat ik het moeilijk taalgebruik mag noemen het is tenslotte mijn mening. Wellicht is lastig een betere omschrijving.
   Laten we vooral niet vergeten dat deze recensie in oktober 2014 is geschreven. Dus inmiddels 2 jaar oud is. Over de inhoud van het boek denk ik zeer waarschijnlijk na herlezing hetzelfde maar zou ik het nu anders omschrijven.
   Een pijnlijk foutje is menselijk. Veel succes met je boekverslag dat je mijn inziens beter zelf kunt schrijven in plaats van recensies van het internet uitpluizen dan weet je zeker dat het voldoet aan datgene wat jij gelezen hebt en niet wat een ander zijn conclusie is.

   Groetjes,
   Christina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s