Wat als… – Daniëlle Bakhuis

Standaard

Watals...

 

Samenvatting:

Jade Verschuur, leerling uit HAVO5 heeft niet de leukste zomervakantie achter de rug. Het gezegde “Ongeluk komt altijd in drievoud” is wel van toepassing bij haar. Na twee jaar verkering heeft haar vriendje Wout het net voor de zomervakantie uitgemaakt, haar ouders ondergaan ook een relatiecrisis en op de eerste schooldag is daar ineens Zoë Kramer die na 4 jaar afwezigheid van school weer opduikt.

In de brugklas was Zoë het slachtoffer van de vele pesterijen van Jade en haar vriendinnen Babet en Nikki, die van kwaad tot erger werden. Jade heeft dat deel van haar middelbare schooltijd diep weggestopt mede doordat zowel Zoë, Babet als Nikki van school gingen na het eerste jaar. Over haar verleden als pester heeft Jade nooit kunnen praten met wie dan ook, zeker niet met haar beste vriendin Finn omdat zij ook een slachtoffer van pesten is geweest op haar middelbare school toen ze in Amerika woonde.

Finn buigt iets voorover en zegt samenzweerderig: ‘Karma is een boemerang met een naam erop. En het maakt niet uit hoe ver je ervoor wegloopt, het weet zijn eigenaar altijd weer te vinden.’

Jade ontvangt vervelende anonieme briefjes op school en na werktijd, met korte teksten: Wat als… iedereen je uitlacht? Wat als… je niemand meer kunt vertrouwen? Wat als… iedereen over je roddelt? Wat als…je de genadeklap niet ziet aankomen? Het lijkt erop dat de rollen zich hebben omgedraaid en dat de pester de gepeste wordt. En dat voelt niet fijn weet Jade nu. Ze wil graag sorry zeggen tegen Zoë maar die kans krijgt Jade maar niet want inmiddels is Zoë het populaire meisje uit de klas geworden.

De Zoë van toen was een zielig, hopeloos geval dat amper wist dat ze zelf bestond en de Zoë van nu is een bitch die me voor schut zet voor de hele klas, andere meiden laat dreigen me in elkaar te slaan en mijn beste vriendin afpakt.

Langzaam maar zeker komen alle herinneringen aan de brugklas weer terug, alle dingen die ze samen met Babet en Nikki heeft gedaan om Zoë het leven zuur te maken. Jade neemt uiteindelijk haar zus Sofie in vertrouwen en biecht alles op. Sofie zegt dat Jade echt met Zoë moet gaan praten en haar excuses moet aanbieden voor alles wat zij haar heeft aangedaan. Maar wat als sorry zeggen niet genoeg is? En is Zoë echt uit op wraak? Je leest het allemaal in het realistische en confronterende boek Wat als…

 

Mijn mening:

Dit 25 hoofdstuk tellende boek, geschreven vanuit Jade en afwisselend in het nu en terugkijkend naar wat er vier jaar terug allemaal heeft plaatsgevonden geeft een realistisch beeld waar het gaat over gepest worden en de pester zijn. Wat voor gevolgen pesten kan hebben is verweven in het verhaal. Het taalgebruik is niet moeilijk en daardoor zal het voor velen goed toegankelijk zijn en leest het bovendien vlot.

De ingeplakte briefjes met de dreigementen aan Jade zijn een leuke toegevoegde waarde.

‘De jeugd van tegenwoordig’ zal zich zeker kunnen terugvinden in dit verhaal mede door het veelvuldig gebruik van de termen van social media als Twitter, Facebook, Instagram, Whats app etc. Het is dus geen ver van hun bed show maar dat is het al niet vanwege het onderwerp. Pesten is helaas nog steeds van alledag op middelbare scholen en daarbuiten komt het helaas ook veel te vaak voor. Door het lezen van het boek zou het mooi zijn als pesten hierdoor nog beter bespreekbaar zou worden. Met de gevolgen van pesten worden we geregeld geconfronteerd in het nieuws, maar meestal zijn dat de minst wensbare uitkomsten.

Een aanrader om te lezen voor zowel jongeren vanaf een jaar of 12 en de volwassenen.

 

Schrijver:

Daniëlle Bakhuis (1982) is naast schrijver van jeugdboeken ook redacteur voor de Cosmo GIRL. Wat als… is het zesde boek van Daniëlle. En op 11 november komt haar zevende boek met de titel Zes Seconden uit.

 

Titel: Wat als…

Schrijver: Daniëlle Bakhuis

Uitgever: Ploegsma

Uitgave: Gebonden

ISBN: 978-90-216-7176-5

Verschenen: oktober 2013

Aantal pagina’s: 229

Genre: Jeugdboek, Young Adult

 

 

 

 

 

 

9 suggeties bij “Wat als… – Daniëlle Bakhuis

  1. Trudy

    Het is een onderwerp dat altijd blijft ‘leven’ helaas. Persoonlijk lees ik geen jeugdboeken, maar ik ben blij dat jij het wel doet. Ben ik toch op de hoogte!

    • Sommige Jeugdboeken/YoungAdult zijn echt de moeite waard. Temeer om op de hoogte te blijven van wat er beschikbaar is voor die leeftijdsgroep lees ik als moeder van 2 pubers toch nog die boeken en ook omdat het lekkere afwisseling is van de zware, dikke pillen die we ook lezen. 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s