Birk – Jaap Robben

Standaard

Birk

 

Samenvatting:

Mikael (9 jaar) woont met zijn ouders op een eiland, tussen Schotland en Noorwegen, met maar 3 huizen. Naast de familie Hammerman is daar buurman Karl en het huis van mevrouw Augusta (de andere inmiddels overleden eilandbewoner). Het eiland wordt eens in de twee weken bevoorraad door Brigitta (boot), zij brengt de boodschappen en de post.

Mikael heeft geen familie, geen vriendjes, geen vriendinnen, geen leeftijdsgenoten en dus eigenlijk geen sociaal leven op het eiland. Hij gaat niet naar school maar krijgt thuis onderwijs van papa Birk.

Als vader verdwijnt op zee terwijl hij Mikael behoed van de verdrinkingsdood verzwijgt hij dat in eerste instantie voor zijn moeder. ‘Hij leek een bleke vlek net onder het water. Een hand die maar niet boven water kwam…. En weer die vlek. Die steeds vager werd.’

Vader blijft spoorloos en natuurlijk is daar het verdriet, de machteloosheid maar ook het schuldgevoel en de onmogelijke verlangens van Dora (moeder) jegens Mikael. Herinneringen haalt Mikael het liefst op in het oude huis van Augusta waar hij geregeld met zijn vader kwam, hij droomt over zijn vader en schrijft hem zelfs brieven die hij post (flessenpost).

Als Dora achter de toedracht van de verdwijning komt neemt ze een drastisch besluit: Papa zou ze nooit meer “papa” noemen, alleen nog ‘Birk’. Haar Birk, om me te laten voelen dat de schuld van mij was en het verdriet van haar.

Mikael groeit op met zijn zwijgzame moeder en ongemerkt werd hij tien, elf, twaalf jaar. Al die jaren bleven er dikke enveloppen met toetsen en leerboeken komen, maar Mikael verdwaalde erin en schreef een brief naar het instituut en deed alsof hij overleden was. De toezending stopt uiteindelijk.

Mikael is inmiddels 15 geworden en ontwikkeld zich net als iedere andere jongen in de puberteit, donshaartjes boven zijn lip, ontluikende seksuele gevoelens en ook zijn lichamelijke groei lopen gelijk met zijn leeftijdsgenoten. Af en toe helpt hij buurman Karl met het sorteren van zijn gevangen vis, ze roken samen sigaretten en Karl neemt Mikael mee naar ‘Vrouwenstad’.

In het oude huis van mevrouw Augusta neemt Mikael een moedermeeuw en haar jong onder zijn hoede, hij wil meeuwtje liefdevol laten opgroeien. En doet er alles aan om het verborgen te houden.

Moeder lijkt Mikael steeds meer als vervanger van Birk te zien. Ze wil hem kleden in zijn oude bewaarde kleding en ze kruipt zelfs ’s nachts in zijn bed en gaat tegen hem aan liggen. Uiteindelijk ruimt moeder alle spullen die herinneren aan of die van Birk waren op, tot  groot verdriet van Mikael.

‘Die stonden ons in de weg. Ik heb ze voor ons opgeruimd. Je hebt míj om van te houden’

 

Mijn mening:

Het boek bestaat uit drie delen:

  • deel 1, 20 hoofdstukken beschrijft wat er is voorgevallen met vader tot Dora achter de ware toedracht komt.
  • deel 2, 1 hoofdstuk waar Mikael in de puberteit komt.
  • deel 3, 55 hoofdstukken waarin de grenzen van onvoorwaardelijke liefde worden opgezocht.

Het is geschreven vanuit Mikael zijn oogpunt. Geen moeilijk taalgebruik maar wel gebruik makend van korte zinnen die soms rauw en van tijd tot tijd heftig zijn.

Ik heb genoten van Birk, vanaf het begin werd ik het verhaal ingezogen. Ik was benieuwd hoe het verhaal zou verlopen en had mede door de goede recensies hoge verwachtingen. Ik kan je verklappen dat ze zijn uitgekomen en soms zelfs zijn overtroffen. Ik kan niet anders dan je aanraden om Birk zelf te lezen en achter de symboliek van de meeuw op de stofomslag te komen.

 

Schrijver:

Jaap Robben (1984) is dichter, theatermaker en schrijver van o.a kinderboeken. Birk is zijn debuutroman voor volwassenen.

 

Titel: Birk

Schrijver: Jaap Robben

Uitgever: de Geus

Uitgave: Gebonden

ISBN: 978-90-445-3277-7

Verschenen: April 2014

Aantal pagina’s: 255

Genre: Literaire Roman

 

 

 

 

4 suggeties bij “Birk – Jaap Robben

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s