De Vergeetclub – Tosca Niterink

Standaard

De Vergeetclub

Samenvatting:

De Vergeetclub is een verzameling korte columns die Tosca Niterink eerder schreef, over haar dementerende moeder, voor NRC Handelsblad. De columns zijn verder uitgewerkt en gebundeld verschenen.

Moeders kan niet meer alleen zijn, heeft vierentwintig uur per dag oppas nodig.

We maken kennis met de moeder van Tosca op het moment dat ze samen met haar zus en broer op zoek gaan naar passende woonruimte voor hun moeder. Uiteindelijk komt mevr. Niterink terecht in een kleinschalig woonproject Klein Keukenhof. Er zijn verschillende woongroepjes met ieder zijn eigen naam, mevr. Niterink komt op de ‘achter cijferslot’ afdeling De Tulp, samen met acht andere dames deelt ze een gezamelijke huiskamer met kookeiland. Daarnaast heeft ieder een eigen kamer om te slapen.

We maken het wel en wee mee van een dochter die moeite heeft met de geestelijke achteruitgang van haar moeder maar hier met liefde over schrijft. Je voelt ook de machteloosheid die Tosca soms voelt tegenover de regels die er heersen zoals het aanspreken van de bewoners met u en mevrouw en dat ze nooit worden aangesproken met hun voornaam. We blijven beleefd zegt de verpleging maar het voelt toch ook afstandelijk.

Soms heeft mevrouw Niterink heldere momenten en andere keren heeft ze geen idee in welk moment ze leeft.

‘Ik vind het niet leuk dat je me dingen wijsmaakt, ik zie het aan je gezicht.’

 

 

Mijn mening:

Ik heb genoten van deze heerlijke “grappige” weglezer over een uiterst serieus onderwerp. Tosca heeft dit delicate onderwerp benaderd op een liefdevolle ontroerende manier. De liefde voor haar moeder spat van het papier. De andere dames worden respectvol beschreven.

De schrijfstijl is goed toegankelijk en bevat geen moeilijke woorden. De voorvallen die beschreven worden doen soms ietwat hilarisch aan maar beschrijft de werkelijke gang van zaken goed, voor zover ik dat kan beoordelen.

De Vergeetclub is een aanrader voor iedereen om te lezen.

 

Schrijver:

Tosca Niterink (1960) is actrice (o.a. Theo en Thea, met Arjen Ederveen, en Driekoningen, met Spinvis), columniste bij NRC Handelsblad en schrijfster. In 2012 verscheen Klimmen naar Kruishoogte, over de 1200 km lange voetreis naar Santiago de Compostella.

 

Titel: De Vergeetclub

Schrijver: Tosca Niterink

Uitgever: Podium

Uitgave: Paperback

ISBN: 9789057596667

Verschenen: April 2014

Aantal pagina’s: 159

Genre: Columns

4 suggeties bij “De Vergeetclub – Tosca Niterink

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s