Rafaël – Christine Otten

Standaard

Rafaël

Samenvatting:

Winny leert Nizar kennen op Kos waar ze is gaan werken nadat haar lange relatie verbroken was. Ze worden verliefd en al snel besluiten ze om te trouwen.

Hij was met haar getrouwd omdat hij een toekomst wilde hebben.

Nizar heeft het als kind niet makkelijk gehad thuis.

Ze was de eerste in al die zeven jaar dat hij door Europa zwierf aan wie hij dit verhaal vertelde, aan wie hij sowieso iets over vroeger vertelde.

Na hun trouwen trekken ze in bij Nizar zijn ouders in Sousse (Tunesië). Winny is zwanger en Nizar is druk op zoek naar een baan om zijn vrouw en kind te kunnen onderhouden als ze straks een compleet gezinnetje zijn. Dan breekt de oorlog uit die hun hele wereld op zijn kop zet.

Meer nog dan de tanks en geweerschoten en de avondklok en lege winkels en plunderingen was het dit armoedige, ranzige ziekenhuis dat me bang maakte. Ik denk dat dat het moment was dat ik besloot om wat er ook gebeurde, ik in Nederland zou bevallen.

Intussen sluit Europa de grenzen voor immigranten uit Noord-Afrika. Nizar wil koste wat het kost bij de geboorte van zijn kind zijn en met gevaar voor eigen leven probeert hij Tunesië via Lampedusa te ontvluchten. Winny komt terug naar Nizar om hem op te halen maar dat lukt niet omdat Nizar onder valse voorwaarden weer is terug gestuurd naar Tunesië.

Uiteindelijk lukt het Nizar te ontsnappen aan de oorlog maar dit gaat niet zonder slag of stoot. Zijn vluchtweg zit vol ontberingen maar dat wat hij voor ogen heeft houdt hem op de been en dat is de ultieme bekroning op hun relatie.

Hij wilde haar zeggen dat het hele verhaal tot in de kleinste details lag opgeslagen in zijn bewustzijn. Dat hij bij haar hoorde en bij hun zoon. Een zoon.

 

Mening:

Christine vertelt het verhaal vanuit verschillende perspectieven. We zien de wereld door de ogen van Winny, Nizar en soms ook door de ogen van babyzoon Rafaël.

De schrijfstijl vergt wat gewenning in het begin voor mij. Sommige zinnen kunnen wel een komma of een punt gebruiken. Waardoor ik zeker in het begin zinnen meermaals moet lezen om ze goed te begrijpen.

Een liefdesgeschiedenis beschreven vanuit het hart. Zonder de waarheid te verdraaien en zonder deze te romantiseren. Een boek vol van liefde, vriendschap, angst, hoop, familie en oorlog. Een schrijnend actueel thema, het migratievraagstuk, wat nog steeds voorkomt en vele liefdes uit elkaar drijft.

Lampedusa, het Italiaanse eiland waar immigranten aankomen per boot die hopen op een nieuwe start is nog maandelijks dan al niet wekelijks in het nieuws. En vele mannen en vrouwen worden daar gevangen gehouden in afwachting op hun uiteindelijke lot.

Ik heb het boek verslonden en realiseer mij des te meer dat liefde niet altijd vanzelfsprekend is maar dat je soms ook geluk moet hebben om je leven te kunnen en mogen delen met degene die je lief is. Van dichtbij heb ik ook de andere kant van het migratievraagstuk mee mogen maken in familiekring en ben ik dankbaar dat het ook minder ingewikkeld kan verlopen.

Geloof, hoop en liefde is alles wat twee mensen nodig hebben maar bovenal doorzettingsvermogen, dat is mijn eindconclusie na het lezen van Rafaël. Ik raad dit boek ten zeerste aan om te lezen.

 

Schrijver:

Christine Otten (1961) schreef al diverse boeken, ze debuteerde in 1995 met Blauw Metaal, dat werd genomineerd voor de debutantenprijs. Voor het schrijven van Rafaël kreeg Christine een werkbeurs van het Nederlands Letterenfonds.

 

Titel: Rafaël

Schrijver: Christine Otten

Uitgever: Atlas Contact

Uitgave: Paperback

ISBN: 978 90 254 4251 4

Verschenen: mei 2014

Aantal pagina’s: 219

Genre: Roman

 

4 suggeties bij “Rafaël – Christine Otten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s