Honderd uur nacht – Anna Woltz

Standaard

Honderd uur nacht

Samenvatting:

Emilia van 14 jaar ontdekt een vreselijk geheim over haar vader. Ze vlucht moederziel alleen naar New York. Via internet heeft ze een appartement gehuurd alleen blijkt dat bij aankomst niet te bestaan. Althans het bestaat wel maar is niet te huur volgens een van de bewoners, Seth. Hij verdenkt zijn zusje Abby van een rotstreek. Hoe dan ook het lijkt erop dat Emilia haar avontuur al gelijk spannend begint met een slaapplaats op straat.

Door toeval ontmoet ze Jim die eruit ziet als filmster maar gewond is en de hulp van Emilia nodig heeft. Jim woont bij Seth en Abby in de straat maar kennen elkaar niet.

De volgende dag komen ze elkaar weer tegen en dan is het nieuws van de aankomende orkaan Sandy hetgeen wat deze vier tieners samenbrengt.

Seth en Abby’s moeder is voor zaken de stad uit en de vader is overleden. Emilia kan niet op straat blijven en daardoor openen Seth en Abby hun “orkaanasiel”. Ze mag in het bed van de moeder slapen. Net als bijna alle inwoners van New York gaan ze voedsel en water inslaan voor de komende dagen. Bij terugkomst in het appartement heeft Jim ondertussen ook onderdak gevonden in het “orkaanasiel”.

En dan, zonder extra waarschuwing, zonder knal, zonder geflikker, wordt het donker. En het blijft donker.

In New York betekent geen elektra ook geen stromend water en daardoor komt Emilia voor een flinke uitdaging te staan met haar smetvrees.

Geen water, dat betekent niet alleen: niks te drinken. Het betekent ook: niet douchen. Geen water om de wc mee door te spoelen. Geen water om je handen mee te wassen.

Ik voel de bacteriën over mijn handen dansen. Juichend, omdat het universum ook hún liefste wens heeft laten uitkomen.

Orkaan Sandy trekt over de stad en richt behoorlijk wat schade aan en er vallen doden. Als blijkt dat het noorden van New York nog stroom heeft besluiten de vier daar naar toe te gaan. Gewapend met hun mobiels en opladers gaan ze noordwaarts. Zo kunnen ze contact leggen met ouders om te zeggen dat ze oké zijn. Aan het eind van de dag gaan ze weer terug naar huis.

Rond een tafel staan tientallen mensen te wachten terwijl ze kijken naar een kluwen van opladers en snoeren en mobieltjes. ‘This feels so good!’ roept een jongen met piekhaar. ‘Power at last!’  Gehypnotiseerd kijk ik naar de ladende balkjes op het scherm van mijn telefoon.

 Er verstrijken enkele dagen waarin zich dit ritueel herhaalt en dan is daar toch de dag dat Emilia haar ouders aankomen in New York en dat ze hun onder ogen moet komen.

Don’t worry about a thing, ‘cause every little thing is gonna be all right…

 

Mening:

Honderd uur nacht, is een jeugdroman die goed toegankelijk is voor jongeren vanaf 12 jaar en ouder. Ook volwassenen zullen zich vermaken met dit boek, zeker als ze van jeugdliteratuur houden. Mede door de vlotte schrijfstijl leest het boek gemakkelijk weg. De genummerde hoofdstukken zijn kort en vanuit Emilia (als ik-figuur) geschreven.

Alle hoofdpersonen blijken iets met zich mee te dragen waar ze op dit moment beïnvloed door zijn maar gaande weg het verhaal lijkt een ieder er beter mee om te kunnen gaan.

De cover van Honderd uur nacht spreekt voor zich als je het boek leest.

Mede door de aanbeveling van het boekenpanel in het tv-programma De Wereld Draait Door  in April 2014 kwam dit boek hoog op mijn verlanglijst te staan en ik sluit me graag aan bij hun enthousiasme over dit boek. Ik kocht het boek van mijn verjaardagbuit.

 

Schrijver:

Anna Woltz (Dec. 1981) studeerde geschiedenis en schreef columns voor de Volkskrant. Ze schreef meerdere kinder- en jeugdboeken.

 

Titel: Honderd uur nacht

Schrijver: Anna Woltz

Uitgever: Querido (kinderboeken)

Uitgave: Paperback

ISBN: 9 789045 116396

Verschenen: April 2014

Aantal pagina’s: 214

Genre: jeugdroman 12+

 

3 suggeties bij “Honderd uur nacht – Anna Woltz

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s