Bloedsuiker – Simone De León

Standaard

Bloedsuiker

Titel: Bloedsuiker

Schrijver: Simone De León

Uitgever: Ad. Donker

Uitgave: Paperback

ISBN: 9789061006831

Verschenen: November 2013

Pagina’s: 230

Genre: Roman

Achterflap:

Een paar weken na haar artsexamen besluit Sam een reis naar Spanje te boeken. In Valencia maakt ze kennis met het goede Spaanse leven. Als Sam de kans krijgt een café over te nemen van de Spaanse mama Martínez, besluit ze in Valencia te blijven en van haar tweede grote passie, taarten bakken, haar beroep te maken.

Maar wat is er dan met haar eerste passie, de geneeskunde, gebeurd, vragen haar vrienden en familie uit Nederland zich af. Had ze niet al die jaren geroepen dat ze koste wat kost kinderarts zou worden? Hoewel Sam het thuisfront blijft verzekeren dat ze van gedachte is veranderd en dat ze in Valencia echt gelukkig is, blijft er iets knagen.

Als een vriend op bezoek komt en een brief uit Nederland voor haar meeneemt, wordt duidelijk dat Sam niet zomaar is vertrokken. Ze heeft niemand verteld wat er is gebeurd in het ziekenhuis, een maand voor haar afstuderen. Sam besluit om terug te gaan naar Nederland, waar blijkt dat zwijgen en vergeten wel eens de beste oplossing kan zijn.

Schrijver:

Simone De León (1986) is arts. Naast haar werk als arts-onderzoeker schrijft zij columns en korte verhalen. Bloedsuiker is haar eerste boek.

Samenvatting:

Sam(anta) Griep, zojuist afgestudeerd arts besluit van haar laatste studiefinanciering een enkele reis Valencia te kopen simpelweg omdat ze een retour niet kan betalen. Ze stelt het solliciteren naar haar droomjob als kinderarts voorlopig uit. Aangekomen in Valencia blijkt dat ze net voor Fallas (groot Spaans feest van enkele dagen) is aangekomen.

Sam beklimt als ware toerist de steile 207 treden van de kathedraal en kan daarna gelijk haar beroep als arts uitvoeren, Carmen is gevallen en korte tijd buiten bewustzijn. Als ze weer beneden zijn is zowel Carmen als haar toegesnelde tweelingbroer Nacho haar dankbaar voor haar hulp. Als ze horen dat Sam het hostel waar ze slaapt na twee nachten moet verlaten kunnen zij haar helpen aan een ander onderkomen. Mevrouw Martínez heeft een appartement te huur voor Sam. Omdat Sam niet weg kan vanwege een uitgebarsten vulkaan in Ijsland die asdeeltjes boven Europa verspreid, besluit ze voorlopig te blijven.

Mevrouw Martínez is verlaten door haar echtgenoot en hun oude café staat leeg. Mevrouw Martínez komt er niet meer maar biedt Sam aan dat ze er wat mee mag doen. Samen met Nacho stelt ze een plan van aanpak vast en haar taartenshop annex café “El Postre” is een feit. Sam kan al haar liefde kwijt in het bereiden van alle zoetigheden die ze elke dag vers maakt. Tussendoor leert ze wat Spaans. Het café loopt super goed en iedereen is blij behalve de achterblijvers in Nederland. Waarom gooit Sam haar zes jaar weg? Ze wilde toch altijd kinderarts worden?

Dan staat plotseling B(objan) voor haar neus, ex-geliefde en oud studie genoot; hij heeft een brief voor Sam. Daaruit blijkt dat Sam niet voor niets is weggegaan uit Nederland. Ze neemt uiteindelijk Nacho in vertrouwen en verteld haar verhaal. Sam besluit na 1,5 jaar terug te gaan naar Nederland maar daar aangekomen blijkt uiteindelijk toch dat zwijgen en vergeten de beste oplossing zou kunnen zijn. Maar is dit ook zo?

Mijn mening:

Nog voor de proloog staat een stukje songtekst uit het nummer ‘Holiday in Spain’ van Blof & Counting Crows wat eigenlijk het hele boek mooi samenvat.

“Misschien neem ik Spanje als besluit, Een vluchtweg naar een nieuw begin”

Heerlijk luchtig verhaal wat leest als een trein. Niet al te lange hoofdstukken en geen moeilijk taalgebruik. Door het verhaal heen komt wel Spaans en dokterstaal voor maar de uitleg ontbreekt gelukkig niet. Het verhaal is in de ik vorm geschreven. De hoofdstukken zijn vernoemd naar heerlijke zoetigheden maar die verklaren niet automatisch waar het over gaat. Al met al een leuk boek om te lezen op een regenachtige dag.

“Ya lo veremos”             We zien wel.

 

 

2 suggeties bij “Bloedsuiker – Simone De León

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s