De Parttime Junkie – Renee Kelder

Standaard

De Parttime Junkie

 

Titel: De Parttime-Junkie

Schrijver: Renee Kelder

Uitgever: Prometheus

Uitgave: paperback

ISBN: 9789044625288

Verschenen: mei 2014

Aantal Pagina’s: 262

Genre: Roman

 

Achterflap:

Renee Kelder groeit op in een liefdevol, hoogopgeleid en vrijzinnig gezin. Ze kijken naar de VPRO, rijden een Volvo en wonen in een keurige buurt in Heemstede. Een gezin waar je veel van verwacht, maar niet dat de jongste dochter vanaf haar negentiende zwaar verslaafd raakt aan GHB. Zes jaar lang leidde Kelder een onwaarschijnlijk dubbelleven, want ondanks haar vernietigende levensstijl vol drank en drugs studeerde ze ondertussen braaf in vier jaar af, ging ze nog trouw naar haar museumclubje en werkte ze in de verslavingszorg – de perfecte dekmantel. Niemand had iets door.

De Parttime-junkie is het openhartige, spannende en ongelooflijke verhaal van een meisje dat kon liegen als geen ander, maar dat uiteindelijk vooral zichzelf voor de gek hield. Hiermee sluit Renee Kelder haar dubbelleven en haar drugsverleden definitief af.

Schrijver:

Renee Kelder (1985) is maatschappelijk werker en woont in Amsterdam met haar lief en hond Flip. Ze studeert Humanistiek aan de Universiteit in Utrecht. Dit is haar debuut.

Samenvatting:

Renee groeit op in een keurige buurt in Heemstede. Ze volgt de MAVO en aansluitend doet ze twee jaar HAVO in één jaar en begint dan aan de school voor Journalistiek. Al reeds op de middelbare school komt ze regelmatig in aanraking met drank en staat open voor experimenten, try before you die is op haar lijf geschreven. Tijdens haar studie komt ze in aanraking met GHB en andere drugs en kan ze die verleiding niet langer weerstaan. De drugs zijn sterker dan zij. In het begin gebruiken ze alleen in het weekend dat steeds vroeger lijkt te beginnen en gaan door tot zondagavond. Maar haar afhankelijkheid groeit en zo gebeurt het dat ze steeds vaker ook door de week gaat gebruiken. Ondertussen lukt het haar toch om haar studie af te ronden, zonder onvoldoendes of herkansingen en binnen 4 jaar. Zelfs in de periode dat ze werkt in de verslavingszorg weet ze haar verslaving verborgen te houden voor haar collega’s net als dat haar ouders en zus nog steeds niets weten van haar verslaving. Op een dag beseft Renee dat het zo niet verder kan en besluit ze te stoppen met haar gebruik. Dit gaat niet zonder slag of stoot maar met de hulp van haar ouders en zus maar bovenal door haar eigen wilskracht en doorzettingsvermogen lukt het haar om af te kicken van haar verslaving.

Mijn mening:

Het boek begint met een korte proloog en daarna is het boek ingedeeld in drie fases.

Neenie, de tijd voor haar verslaving.

Baby, de tijd tijdens haar verslaving.

En het slot stuk Renee, de tijd vanaf haar besluit om te stoppen met drugs.

Er volgt nog een kort epiloog en een stuk over GHB.

Het boek leest vlot weg omdat het geschreven is in toegankelijke taal zonder poespas. Het voelt rauw, heftig en soms beklemmend aan maar het is niet voor niets auto-biografisch dus het is zoals het is en niet mooier gemaakt. Het boek maakte impact op mij doordat er soms overeenkomsten waren die ik ken uit het verleden als zijnde het aan de zijlijn staan bij een verslaafde uit directe omgeving.

Renee laat zien dat een verslaving is te overkomen en daarvoor respect voor haar strijd en overwinning.

Het engeltje staat voor kracht. Ik had kracht nodig om vol te houden en een nieuw leven te beginnen

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s