Het leek stiller dan het was – Eva Kelder

Standaard

Het leek stiller dan het was

Titel: Het leek stiller dan het was

Schrijver: Eva Kelder

Uitgever: Meulenhoff

Uitgave: Paperback

ISBN: 9789029089005

Verschenen: April 2014

Aantal pagina’s: 282

Genre: Roman

 

Achterflap:

Op Vlieland groeit Seije op bij haar alleenstaande moeder Fenna. Ze voelt zich een buitenstaander op het kleine Waddeneiland, waar ze alleen kan rekenen op haar beste vriend Teun. Uren struinen ze door de duinen: zilte lucht in de longen, blote voeten in het zand, en later ook de roes van net te veel drank en feestjes tot het ochtendgloren. Intussen lijkt Fenna te vergeten haar dochter op te voeden. Na een ingrijpende gebeurtenis verlaat Seije het eiland en gaat ze studeren in Edinburgh. Haar academische carrière en een nieuwe liefde voeren haar zelfs nog verder van het eiland, naar New York. Maar haar ambitie houdt geen gelijke tred met haar zelfvertrouwen. Kan ze dat knagende gevoel dat ze het nooit genoeg doet de baas worden nu haar wereld groter wordt?

Schrijver: 

Eva Kelder (1980) studeerde Engelse letterkunde en journalistiek. Tijdens haar verblijf in de VS werkte ze aan het crossmediale project In Search of Americans, dat resulteerde in een boek en korte films voor VPRO’s Holland Doc. Ze publiceerde korte verhalen in verschillende literaire tijdschriften, waaronder Passionate Magazine, De Revisor en De Gids.

Het leek stiller dan het was is Eva Kelders debuutroman en ze werkt momenteel aan een verhalenbundel.

Samenvatting:

Seije woont samen met haar moeder Fenna op Vlieland en daar groeide ze op met een motto. “Hoe haal je een hond aan? Je negeert ‘m. Komt-ie vanzelf naar je toe”.

Seije worstelt geregeld met het gevoel dat haar moeder Fenna haar niet de aandacht en liefde geeft die ze zoekt. Haar grote steun en toeverlaat is Teun. Samen brengen ze heel veel tijd door, op Teun kan Seije altijd rekenen. Ze doorlopen samen de basis- en middelbare school en na een aantal ingrijpende gebeurtenissen besluiten ze zelfs beiden te gaan studeren in Edinburgh. Seije schopt het zelfs tot hoofdredacteur van het faculiteitsblad, daar ontmoet ze Daniel en ze worden verliefd. Na een aantal jaren vertrekken ze naar New York alwaar Daniel het bedrijf van zijn vader voortzet en Seije gaat promoveren. Seije komt onder druk van haarzelf te staan en neemt een drastisch besluit, ze verzwijgt dit voor Daniel maar uiteindelijk komt alles uit en staat ze er alleen voor. Na een telefoontje uit Nederland is het de hoogste tijd voor Seije om terug naar het Vlieland te gaan.

En daarbovenuit het enige wat mij leek te herkennen, te groeten: het gekrijs van de meeuwen, overal en altijd, waardoor alles stiller leek dan het was.

Mijn mening:

Een mooie ontroerende debuutroman. De hoge verwachtingen die ik had naar aanleiding van eerdere recensies die ik gelezen heb zijn zeker uitgekomen. Een heerlijke pageturner mede door het vlot geschreven verhaal verpakt in korte hoofdstukken.

Seije’s verhaal zal voor menig persoon raakvlakken hebben in het werkelijke leven want doe je het ooit goed genoeg?

“Als je vecht, kun je klappen krijgen. Stop nooit met vechten, Seije.”

 

2 suggeties bij “Het leek stiller dan het was – Eva Kelder

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s