De Woongroep – Franca Treur

Standaard

De Woongroep

 

Titel: De Woongroep

Schrijver: Franca Treur

Uitgever: Prometheus

Uitgave: Paperback

ISBN: 9789044616583

Verschenen: Januari 2014

Aantal Pagina’s: 338

Genre: Roman

De Woongroep gaat over Elenoor Jansen, 28 jaar oud en contentmanager. Zij staat op het punt om een belangrijke keus te maken in haar leven. Haar vriend Erik is toe aan de volgende stap van hun relatie en dat is samenwonen. Elenoor besluit echter om haar leven een andere richting te geven. Ze vestigt zich in een idealistische woongroep in Amsterdam-Oost, Het Elisabeth. Ze deelt haar leven vanaf dan met haar huisgenoten Annerie, Reve, Mattheo en Alexander. In de woongroep gelden een aantal regels die belangrijk zijn: de huisvergaderingen is er één van en een ander is het overtuigende vegetarisme wat aangehangen wordt. Op een dag komen ze er achter dat één van de huisgenoten spoorloos verdwenen is.

Franca Treur, 1979, brak in oktober 2009 door met haar debuutroman Dorsvloer vol Confetti. Haar tweede roman, De Woongroep kwam uit in januari 2014.

De Woongroep leest gemakkelijk weg door het eenvoudige maar vlotte taalgebruik. Het neemt je mee in de wereld van een twintiger die voor belangrijke keuzes staan. Elenoors vriendenclubje verwijt haar dat ze gesetteld is terwijl ze dat zelf het liefst willen. Zoals blijkt uit het volgende citaat: Online en offline zijn ze op zoek naar iemand die beter is dan wie ze  hebben, of die beter is dan niks, want de meesten zijn nog vrijgezel en hebben het nergens anders meer over.

Sommige passages geven je een glimlach van herkenning: ‘Het leven is wat het is.’ Ik moet het niet zien als een slap aftreksel van iets wat nog ontzettend veel groter had kunnen zijn.

Met plezier heb ik De Woongroep gelezen, een roman met een hele lichte thrillersaus.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s